NATO solicită Rusiei să se retragă din Transnistria

NATO solicită Rusiei să se retragă din Transnistria

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cerut Federaţiei Ruse să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea a avut loc într-un comunicat realizat la summitul aliaților de la Vilnius, difuzat marți.Trupele ruse sunt staţionate fără consimţământul Chişinăului în regiunea transnistreană.

NATO sprijină Republica Moldova

”Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional. Cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul său viitor şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe.

Noi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a Republicii Moldova. NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică, în contextul unui mediu de securitate care se deteriorează”. Declarația se regăsește în comunicatul liderilor NATO, informează Agerpres.

Aliații salută eforturile pe calea democrației făcute de Republica Moldova

” Aliaţii salută eforturile Republicii Moldova de a promova reformele democratice. Aliații se angajează să sprijine Republica Moldova pe măsură ce aceasta face progrese pe calea integrării europene. NATO va continua să ofere asistenţă practică prin pachetul îmbunătăţit de consolidare a capacităţilor de apărare, pe măsură ce Republica Moldova acţionează pentru a-şi consolida capacităţile de securitate şi apărare şi pentru a-şi moderniza forţele armate”, se mai arată în comunicatul aliaţilor.

Agenţia de presă Moldpres aminteşte că la summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, participă şi vicepremierul moldovean Nicu Popescu. El este ministru al afacerilor externe şi integrării europene. În cadrul reuniunii de marţi, oficialul moldovean a prezentat complexitatea situației. El a prezentat evoluţiile ce ţin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Au fost sintetizate și măsurile pe care le ia Chişinăul pentru a contracara provocările complexe la adresa securităţii Republicii Moldova.

În actuala realitate geo-politică, atât Republica Moldova, cât și Ucraina se găsesc într-o situație de incertitudine. Rusia poate profita la maximum de acest context.

Radu-Alin Balaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *