Oficial ONU: ”Sistemul umanitar în prag de colaps; reducerile de finanțare forțează alegerile între viață și moarte”

Oficial de top al ONU a avertizat miercuri că sistemul umanitar global a ajuns la un punct critic. Cu reduceri de fonduri, forțând deciziile de viață și de moarte. Zilnic sunt luate decizii asupra programelor de ajutor care trebuie susținute și care trebuie închise, informează site-ul ONU.
Criză umanitară de proporții, spune oficialul ONU
Tom Fletcher, Subsecretar General pentru Afaceri Umanitare, a făcut declarații reporterilor la un briefing la New York. El susține că actuala criză a fost cea mai gravă provocare pentru munca umanitară internațională de la Al Doilea Război Mondial.
“Am fost deja suprasolicitați ! Resursele sunt literalmente sub atac. Anul trecut a fost cel mai dificil an înregistrat pentru a fi lucrător umanitar. Dar este mult mai greu pentru cei 300 de milioane de oameni pe care îi deservim,”, a spus el.
“Ritmul și amploarea reducerilor de finanțare reprezintă un șoc seismic pentru sector … Mulți vor muri deoarece ajutorul se subțiază. Chiar acum, programele se închid, personalul este concediat. Suntem forțați să alegem care trăiește pentru a prioritiza.”
Crizele umanitare se adâncesc pe fondul instabilității. Cauzele principale sunt conflictelor în creștere, șocurilor climatice, recesiunile economice. Suma acestora face ca milioane de persoane să aibă nevoie de asistență.
ONU se confruntă cu deficite de finanțare și cu spectrul reducerii operațiunilor de salvare în mai multe țări
Cu toate acestea, mai degrabă decât o creștere a sprijinului, ONU și partenerii săi se confruntă cu deficite profunde de finanțare. Astfel sunt forțate decizii dure.
Fletcher a dezvăluit că numai în februarie, 10% din lucrătorii organizaţiei non-guvernamentale umanitare au fost concediaţi. Cauza: deficitului de finanţare. În același timp, agenţiile ONU sunt forţate să reducă operaţiunile de salvare în mai multe ţări.
“Pentru oamenii pe care îi deservim, aceste reduceri nu sunt numere bugetare abstracte ! Sunt o chestiune de supraviețuire”, a subliniat el.
El a recunoscut că multe dintre deciziile viitoare vor fi dureroase. Programe vitale vor fi inevitabil tăiate. El a cerut organizațiilor umanitare să fie “nemiloase” în eliminarea ineficiențelor, să se concentreze doar asupra celor mai critice intervenții.
În cadrul planului, coordonatorii umanitari ai ONU din țările afectate de criză trebuie să prezinte până vineri strategii revizuite. Se subliniază modul în care vor acorda prioritate acțiunilor urgente de salvare a vieții. Se dorește reducerea sau întreruperea activităților care nu pot fi menținute.
În același timp, trebuie găsite noi surse de finanțare. Sistemul umanitar va trebui să reimagineze ce face și cum.
“Misiunea noastră rămâne clară: să salvăm cât mai multe vieți cu resursele pe care le avem ! Evident, nu resursele pe care ne-am dori să le avem”, a spus domnul Fletcher.