Editorial: ”În epoca giganților necinstiți (SUA, China, Rusia ), lumea are nevoie de o alianță a puterilor mijlocii”, susține un redactor american

Editorial: ”În epoca giganților necinstiți (SUA, China, Rusia ), lumea are nevoie de o alianță a puterilor mijlocii”, susține un redactor american

Timp de decenii, SUA s-au poziționat ca apărător al ordinii globale. SUA a susținut suveranitatea, comerțul echitabil și multilateralismul. Dar iluzia a dispărut, spune un redactor al democracywhithoutborders. Astăzi, Statele Unite și China, două superputeri autentice, și Rusia – o superputere aspirantă – sunt toți actori necinstiți. Ele încălcă normele internaționale pentru a se potrivi ambițiilor lor imperiale. Putem să îi numim giganți, spune Hassan Damluji.

SUA, China și Rusia sunt percepute ca state hegemon și super-puteri

”Cum pot alte țări să răspundă la această nouă realitate?

Există trei opțiuni în fața lor. Ei se pot alinia cu unul dintre giganți, căutând protecție. Dar în detrimentul independenței. Ei pot încerca să se alăture pentru a construi blocuri regionale. Dar nicio regiune, nici măcar Europa, nu are puterea de a se apăra de toți giganții dintr-o dată. În cele din urmă, ei pot lucra pentru a construi alianța globală a puterilor mijlocii. Acest lucru ar implica o grupare largă de țări, acționând ca colegi care se sprijină reciproc. Ar putea astfel refuza în mod colectiv să permită agresiunea giganților. Ar putea lucra pentru a construi o ordine mai bună, bazată pe reguli”, mai spune el.

”Această ultimă alegere nu este ușor de implementat, dar este de departe cea mai preferată.

Care sunt puterile mijlocii? Acestea sunt toate țările cu capacități economice, diplomatice și militare pentru a contribui în mod semnificativ la aplicarea ordinii internaționale. Noi vorbim despre fiecare continent și de nivelul veniturilor. Astfel, includem Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Australia, în Japonia, Coreea și Singapore, precum și Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud și Brazilia. Nici o țară nu trebuie exclusă. În timp ce o alianță credibilă va necesita ca cele mai puternice țări să fie la masă, cele mai mici și cele mai sărace națiuni pot fi binevenite, adăugând legitimitate, reprezentare și scară”.

Acordul statelor mijlocii ar izola giganții ( SUA, China, Rusia ), spune redactorul

”O astfel de alianță a statelor mijlocii ar necesita un acord între toate țările. Țările din afara Europei ar fi de acord să pună presiune asupra Rusiei. Europa, la rândul său, nu ar mai tolera ocuparea Palestinei, care este recunoscută ca țară de aproape toți ceilalți (inclusiv unele națiuni europene). Va exista un cor unit care va avertiza China, în afara Taiwanului și America, în afara Groenlandei, Canadei și Panama. Războaiele comerciale purtate de giganți ar fi ameliorate prin accelerarea integrării economice și a solidarității între puterile mijlocii. În timp, puterea militară uriașă, dar necoordonată a puterilor mijlocii ar fi lipsită de dependența sa de giganți și ar fi adusă într-o integrare strategică și operațională tot mai strânsă. Pentru prima dată, multilateralismul ar putea fi construit fără supravegherea ambivalentă a unui hegemon imperial. Acesta ar fi un adevărat multilateralism al partenerilor interdependenți”.

La nivel internațional, au apărut diverse opinii în contextul impasului democrațiilor și a creșterii autoritarismului chiar și în țările cu democrații vechi și funcționale. Am redat aici o opinie a unui redactor al unui site renumit privind viața democratică, fără a împărtăși în totalitate viziunea acestuia.

Radu-Alin Balaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *