Afganistan: Consiliul de Securitate reînnoieşte misiunea ONU, în timp ce OMS avertizează asupra catastrofei sanitare

Consiliul de Securitate a prelungit luni mandatul Misiunii de Asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA) pentru încă un an. Totul în condiţiile în care agenţiile ONU au raportat scăderi bruşte ale resurselor pentru ajutorul de salvare a vieţii.
Problemele din Afganistan alertează ambasadorii ONU
A fost adoptată în unanimitate Rezoluția 2777 (2025). Consiliul de 15 membri a subliniat importanța critică a unei prezențe continue a UNAMA și a altor agenții ONU în Afganistan.
Ambasadorii ONU și-au exprimat “îngrijorările serioase cu privire la prezența continuă a grupurilor teroriste în Afganistan”. Ei au subliniat necesitatea de a combate producția, comerțul și traficul de droguri și substanțe chimice ilicite utilizate pentru fabricarea de stupefiante.
Aceștia au subliniat necesitatea de a îmbunătăți reducerea riscului de dezastre. Deoarece dezastrele agravează criza umanitară și socioeconomică.
80% din activitatea umanitară a OMS din Afganistan s-ar putea închide
Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ONU din Afganistan a avertizat luni că penuria de finanţare ar putea forţa închiderea a 80 la sută din serviciile de sănătate ale agenţiei de acolo. Astfel, milioane de oameni a rămâne fără acces la îngrijiri medicale critice.
Începând cu 4 martie, 167 de unități sanitare din 25 de provincii au trebuit să se închidă din cauza lipsei de bani. Alte 220 de facilități ar putea fi închise până în iunie. Ar afecta cele mai vulnerabile populații – femei, copii, vârstnici și persoane strămutate și repatriate.
“Aceste situații nu sunt doar cifre dintr-un raport. Ele reprezintă mamele care nu pot naște în siguranță, copiii cărora le lipsesc vaccinările de salvare a vieții. Comunități întregi rămân fără protecție împotriva focarelor de boli mortale”, a declarat Edwin Ceniza Salvador, oficial de top al OMS în Afganistan.
“Consecințele vor fi măsurate în viețile pierdute”, a avertizat el.
Chiar înainte de reducerile de fonduri, Afganistanul se lupta cu mai multe urgențe de sănătate. Inclusiv focare de rujeolă, malarie, dengue, poliomielită și febră hemoragică Crimeano-congoleză.
Resursele pentru eforturi umanitare mai ample în țară rămân incerte. Odată cu încheierea primului trimestru, Planul de Răspuns și Nevoi Umanitare din Afganistan coordonat de ONU în valoare de 2,4 miliarde $ pentru 2025 este finanțat în proporție de doar aproximativ 13 la sută.
“Nu este vorba doar de finanțare,” a spus Dr. Salvador.
“Este o urgență umanitară care amenință să anuleze ani de progrese în consolidarea sistemului de sănătate din Afganistan. Fiecare zi care trece fără sprijinul nostru colectiv aduce mai multă suferință, mai multe decese care puteau fi prevenite. Și daune de durată infrastructurii de îngrijire a sănătății.”