Imaginile James Webb uimesc la aniversarea unui an de la lansare

Imaginile James Webb uimesc la aniversarea unui an de la lansare

A trecut exact un an de când super-observatorul James Webb a fost lansat pentru a furniza informații utile umanității.

Pentru a sărbători, agenția spațială americană NASA tocmai a lansat o imagine spectaculoasă a uneia dintre cele mai fotografiate părți ale cerului.

Per aspera as astra, am putea spune, pentru a ne atinge visurile, pentru a ne obține libertatea și aspirațiile, pentru a atinge standardele valorilor general umane și occidentale.

Vedeta prezentată de NASA la aniversarea James Webb – complexul cloud Rho Ophiuchi

Este vorba despre complexul cloud Rho Ophiuchi. Ea este cea mai apropiată regiune formatoare de stele din spațiu pentru noi, fiind situată la doar 400 de ani lumină.

Atât observatorii profesioniști, cât și cei amatori, adoră să se uite la Rho Ophiuchi. El poate fi găsit doar într-o parte a avionului Căii Lactee.

Ceea ce ne arată James Webb este doar o mică parte din această regiune densă de gaz și praf. Întreaga imagine este de aproximativ o jumătate de an lumină, sau 4,7 miliarde km.

Ochiul este atras imediat de nebuloasa albă din centru-stânga. Acolo o stea relativ tânără – veche de câteva milioane de ani – ,numită S1, luminează totul în jurul său.

Stelele foarte tinere vor trage hidrogen gaz și praf pe ele însele pe măsură ce cresc. Dar dinamica implicată înseamnă că o parte din acest material va fi, de asemenea, evacuat spre exterior pentru a se prăbuși și a se lumina în mediul din apropiere.

Telescopul are ca obiectiv cheie să urmărească primele stele care au strălucit în Univers

Obiectivul cheie al James Webb este de a urmări primele stele care au strălucit în Univers. Aceste momente au avut loc cu mai bine de 13,5 miliarde de ani în urmă. Telescopul a demonstrat deja că galaxiile de stele s-au adunat mult mai devreme. El a mai demonsrat și că acestea s-au maturizat mult mai repede decât oricine crezuse anterior posibil.

Telescopul are și alte obiective. Unul este să ne arate detaliile modului în care sunt create stelele și modul în care acestea creează planetele. Și din acest motiv Rho Ophiuchi este o țintă fascinantă pentru cel mai puternic observator din spațiu.

“În această imagine spectaculoasă se întâmplă atât de multe. Stelele tinere împroașcă culori vii pe norii de gaz și praf din care se nasc”. Asta a spus prof. Mark McCaughrean, Consilierul principal al ESA pentru știință și explorare.

“O mare parte din emisia roșie strălucitoare provine din jeturi de gaz molecular care curge cu viteză mare dintr-un protostar invizibil. Protostarul este notat VLA1623, o stea atât de tânără încât multe picturi rupestre din epoca de piatră o surprind.

“JWST nu numai că va revoluționa viziunea noastră despre cum s-au născut galaxiile în universul timpuriu. James Webb va revoluționa și modul în care se fac stele și planete astăzi. Și asta mult mai aproape de casă, în propria noastră Cale Lactee “, a declarat astronomul pentru BBC News.

Radu-Alin Balaj

One thought on “Imaginile James Webb uimesc la aniversarea unui an de la lansare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *