Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia, a fost condamnat la 19 ani de închisoare

Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia, a fost condamnat la 19 ani de închisoare

Aleksei Navalny, prizonier marcant și o figură de frunte în mișcarea de opoziție politică a Rusiei, a fost condamnat la 19 ani într-o colonie penală pentru acuzații legate de extremism. Autoritățile ruse au adăugat cel puțin 10 ani la actualul său termen de 9 ani de închisoare. Marie Struthers, Directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:

Sentința lui Alexei Navalny echivalează cu o condamnare pe viață

“ Această nouă sentință împotriva lui Aleksei Navalny, cu cel puțin 10 ani de închisoare mai mult, este puțin mai mult decât o condamnare pe viață impusă, în mod sigur. Este, de asemenea, un act sinistru de răzbunare politică care nu numai că vizează personal Navalny, dar servește ca un avertisment pentru criticii de stat din toată țara. Rezultatul procesului de astăzi oferă doar cel mai recent exemplu de opresiune sistematică a societății civile ruse,care s-a intensificat de la invazia Rusiei a Ucrainei anul trecut”.

“ Solicităm autorităților ruse să pună capăt închisorii nedrepte a lui Aleksei Navalny și să-l elibereze imediat și necondiționat. Lumea urmărește și vom continua să vorbim până când justiția va fi servită atunci când Navalny și toți ceilalți închiși pe nedrept își vor recăpăta libertatea. ”

La 4 august, Curtea Orașului Moscova a condamnat-o pe Aleksei Navalny la 19 ani într-o colonie penală sub acuzații, inclusiv finanțarea și incitarea “ extremism ” și “ reabilitarea ideologiei naziste. ” Această nouă pedeapsă adaugă încă cel puțin 10 ani la actualele sale pedepse cu închisoarea, informează Amnesty International.

Procesul a avut loc la IK-6, o colonie penală din Melekhovo, Oblastul Vladimir. Acolo Aleksei Navalny execută în prezent o pedeapsă de 9 ani pentru acuzații motivate politic. Reporterii nu au avut acces în sala de judecată “ și au trebuit să urmărească procedurile printr-un flux video dintr-o clădire separată. Mai multe audieri au avut loc în spatele ușilor închise pe argumente fără bază din motive de securitate “.

Liderul opoziției din Rusia a avut parte de noi acuzații grave

”Noile acuzații sunt legate de activitățile Fundației Anticorupție a Navalny, care a fost scoasă în afara legii de autoritățile ruse în 2021 și de declarațiile făcute de membrii săi superiori. Unul dintre asociații lui Navalny, Daniel Kholodny, a fost relocat dintr-o altă închisoare pentru a face proces alături de el. Kholodny a fost găsit vinovat de participarea la o comunitate extremistă “. El este acuzat și de ” finanțarea activităților extremiste”. Anii de închisoare primiți au rămas o enigmă din momentul pronunțării sentinței, datorită calității slabe a difuzării video a ședinței de judecată.

Fundația Anticorupție a fost înregistrată legal în Rusia înainte de închisoarea lui Aleksei Navalny. Desemnarea sa arbitrară ca organizație “ extremistă ” a oferit motive pentru urmărirea ulterioară a lui Navalny și a asociaților săi sub acuzații legate de extremism.

Amnesty International a ridicat anterior îngrijorări cu privire la modul în care autoritățile ruse l-au ținut pe Navalny într-o celulă de pedeapsă. De asemenea, a protestat pentru presupuse încălcări disciplinare, lipsa asistenței medicale adecvate și starea sa de sănătate în deteriorare. Organizația a concluzionat că tratamentul său în colonie se ridică la tortură sau la alte rele tratamente.

Radu-Alin Balaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *