Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare – 21 Mai

Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare – 21 Mai

UNESCO: Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare este sărbătorită anual în ziua de 21 mai. Pentru prima dată această zi a fost sărbătorită în anul 2002.

Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare – sărbătorită prima dată în 2002

Desfășurată în fiecare an pe 21 mai, Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare sărbătorește nu numai bogăția culturilor lumii, dar și rolul esențial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii și dezvoltării durabile, informează Unesco.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat pentru prima dată această Ziua Mondială în 2002, în urma adoptării de către UNESCO a Declarației Universale din 2001 privind diversitatea culturală, recunoașterea necesității de a îmbunătăți potențialul culturii ca mijloc de realizare a prosperității, dezvoltării durabile și a coexistenței pașnice globale. “

Directorul general UNESCO invită pe toată lumea să sărbătorească diversitatea culturală

Odată cu adoptarea, în septembrie 2015, a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă de către Națiunile Unite și a Rezoluției A / C.2 / 70 / L.59 privind Cultura și Dezvoltarea Durabilă adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2015, mesajul Zilei Mondiale pentru Diversitatea Culturală pentru Dialog și Dezvoltare este mai important ca niciodată. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pot fi realizate cel mai bine prin utilizarea potențialului creativ al diverselor culturi ale lumii. Și prin implicarea într-un dialog continuu pentru a se asigura că toți membrii societății beneficiază de o dezvoltare durabilă.

“În această zi, UNESCO ar dori să cheme toată lumea să sărbătorească diversitatea culturală. Prin ea vom putea construi solidaritatea intelectuală și morală a omenirii.”, a transmis Audrey Azoulay, Director-General al UNESCO.

Astfel, în această zi specială suntem cu toții invitați să sărbătorim și să instaurăm normalitatea planetară prin respectul și colaborarea pe care le impun existența diversității culturale. Haideți să visăm și să împlinim dialogul intercultural și dezvoltarea relațiilor interrasiale peste tot pe mapamond. Împreună untem puternici și putem înfăptui armonia planetară.

Radu-Alin Balaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *