Democrație: România pe ultimul loc din UE în indexul The Economist

Democrație: România pe ultimul loc din UE în indexul The Economist

România este clasată pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene ( UE ) la capitolul democraţie. La nivel mondial se găsește pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45.

România este clasată pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene la capitolul democraţie. La nivel mondial se găsește pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45. Indexului anual al democraţiilor este întocmit de grupul britanic The Economist. Din nefericire, vecinele noastre, Ungaria și Bulgaria, sunt înaintea României în acest clasament.

Clasamentul privind Democrația ia în calcul 5 criterii esențiale

Indexul este un clasament anual care ia în calcul cinci criterii. În clasament sunt ierarhizate anul acesta 167 de ţări. Cele cinci criterii, pentru care scorul maxim este de 10, se referă la procesele electorale şi pluralism, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Pe baza acestor criterii, regimurile din diverse țări sunt clasificate în regimuri autoritare, regimuri hibride, democraţii deficitare şi democraţii depline, relatează romania.europalibera.org .

Astfel, la ultima analiză făcută de The Economist se constată că mai mult de o treime din populaţia lumii (36,9%) trăieşte sub „regimuri autoritare”. Doar 8% din populație trăiește într-o „democraţie deplină”. Clasamentul este condus ca și în anul precedent de Norvegia.

România, „democrație deficitară” – ultimul loc din UE

Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democraţii deficitare”. Cam la același nivel se găsesc majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est (cu excepţia Austriei, considerată democraţie deplină). Pe același palier deficitar se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia şi Cipru, mai precizează sursa citată

Statele nordice, alături de Franţa, Spania şi Germania, se încadrează la „democraţii depline”.

În clasamentul general, care cuprinde 167 de ţări, România ocupă locul 62. Bulgaria este pe locul 57 (scor 6,53), Ungaria este pe locul 56 (scor 6,64),Polonia pe locul 47 (scor 7,04). Rep. Moldova pe locul 69, cu un scor 6,23.

În Europa există şase ţări cu „regim hibrid”: Turcia (locul 103, scor 4,35), Bosnia (locul 97, scor 5), Kosovo, Georgia (locul 90, scor 5,20), Ucraina (locul 87, scor 5,42) şi Armenia (locul 82, scor 5,63).

Rusia – degradarea drastică a indicilor democratici. Are un regim autoritar

Cea mai rapidă degradare a democrației este în Rusia. Ea a căzut cu 22 de locuri, de pe poziția 146 pe 167, potrivit Indexului democrației. Rusia este mai jos decât state precum Burkina Faso şi Haiti.

Europa de Vest este singura regiune care şi-a îmbunătăţit decisiv scorul în 2022. Opt dintre primele zece ţări ale clasamentului se află în Europa de Vest.

„America de Nord, Asia, Australia, Europa de Est şi Africa Subsahariană au stagnat. America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au suferit scăderi”, arată analiza EIU.

Statele Unite ale Americi ( SUA )ocupă locul 30, cu un scor de 7,85, în timp ce Marea Britanie este pe locul 18, cu scorul de 8,28.

La nivel global, indicele democraţiei 2022 a crescut infim, de la 5,28 în 2021 la 5,29 în 2022. Aceasta reprezintă o stabilizare, după o scădere de 0,09 puncte procentuale anul trecut.

Radu-Alin Balaj

10 thoughts on “Democrație: România pe ultimul loc din UE în indexul The Economist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *