Comitet ONU: Politici fiscale corecte și eficiente necesare pentru promovarea drepturilor economice, sociale și culturale și a egalității

GENEVA – Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale a cerut în 28 februarie 2025 statelor parenere să elaboreze şi să pună în aplicare politicile lor fiscale. Armonizările fiscale se doresc a fi pentru a promova, drepturile sociale și culturale și reducerea nivelurilor ridicate de inegalitate.
Comitetul ONU solicită politici fiscale sănătoase
Comitetul ONU a emis o declarație. Ea subliniază că politicile fiscale sănătoase includ atât mobilizarea de resurse suficiente, cât şi cheltuieli sociale adecvate. Acestea sunt esenţiale pentru realizarea drepturilor economice, sociale şi culturale.
“Taxarea este un instrument-cheie pentru mobilizarea resurselor și implementarea drepturilor economice, sociale și culturale. Dar și pentru abolirea sărăciei și inegalităților socio-economice”, se spune în declarația ONU.
La nivel naţional, Comitetul a identificat situaţii în care politicile fiscale ineficiente şi regresive împiedică capacitatea statelor părţi de a-şi îndeplini drepturile economice, sociale şi culturale. “Un astfel de exemplu este o politică fiscală care menține impozite scăzute pe venitul personal și pe profit fără a aborda în mod adecvat inegalitățile mari de venit”.
A fost subliniat, de asemenea, impactul negativ al taxelor de consum. Cum ar fi taxa pe valoarea adăugată (TVA). “TVA poate avea efecte negative asupra grupurilor dezavantajate, cum ar fi familiile cu venituri mici și gospodăriile monoparentale. Ele de obicei cheltuiesc un procent mai mare din venitul lor pe bunuri și servicii de zi cu zi.”
Comitetul a solicitat guvernelor să treacă la structuri fiscale mai echitabile. De la impozitarea indirectă la o abordare mai directă a impozitării veniturilor. Să se asigure că grupurile cu venituri mari și cu venituri mari și marile corporații contribuie în mod echitabil la veniturile naționale.
Un sistem fiscal bine conceput, a observat Comitetul, ar trebui nu numai să genereze venituri publice suficiente. Acel sistem ar trebui și să servească drept instrument de reducere a inegalităților socioeconomice.
Comitetul ONU solicită evaluări cuprinzătoare
Comitetul ONU a solicitat evaluări cuprinzătoare ale impactului politicilor fiscale existente și propuse prin procese transparente, bazate pe dovezi. Ele ar garanta că impozitarea favorizează mai degrabă decât să împiedice drepturile economice, sociale și culturale. Aceste evaluări includ impactul global al repartizării și sarcina fiscală asupra diferitelor grupuri de venit. De exemplu, femei și alte grupuri defavorizate, precum și beneficiile și impactul diferitelor scutiri fiscale, inclusiv cele legate de resursele naturale.
La nivel internațional, Comitetul a salutat Rezoluția 78/230 a Adunării Generale. Ea pune bazele unei Convenții cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Cooperarea Fiscală Internațională pentru îmbunătățirea coordonării internaționale în combaterea evaziunii fiscale, fluxurile financiare ilicite și schimbarea profitului întreprinderilor.
“Scade ratele efective ale impozitului pe profit, stimulentele fiscale risipitoare, reglementarea laxă a fluxurilor financiare ilicite. De asemenea, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. Au observat că permiterea paradisurilor fiscale și a secretului financiar conduc la o cursă ilegală. Acestea privează alte țări de resurse semnificative pentru serviciile publice în domeniul sănătății, educației, locuințelor și pentru politicile de securitate socială și de mediu.”
Comitetul ONU a subliniat obligaţia statelor de a reglementa instituţiile financiare şi entităţile corporative aflate sub jurisdicţia lor. Totul pentru a preveni abuzurile fiscale. “Statele părți ar trebui să ia toate măsurile pentru a combate fluxurile financiare ilicite de către întreprinderile care își desfășoară activitatea pe teritoriul lor. Sau care își au domiciliul pe teritoriul lor, inclusiv prin adoptarea și asigurarea respectării mecanismelor obligatorii de diligență.”
Comitetul face apel la o cooperare internațională puternică
În continuare, Consiliul a solicitat o cooperare internațională mai puternică pentru a construi o guvernanță fiscală globală incluzivă, echitabilă și eficace. A solicitat inclusiv măsuri de sporire a transparenței financiare, de eliminare a paradisurilor fiscale. Dorește punerea în aplicare a unei rate minime de impozitare a societăților coordonată la nivel global.
“Alinierea cooperării fiscale cu obligațiile prevăzute de Pact poate contribui la mobilizarea eficientă a resurselor și la redistribuirea bogăției. Abordează astfel niveluri ridicate de inegalități și facilitează investiții substanțiale în instituții. De asemenea, facilitează servicii și programe publice esențiale pentru realizarea drepturilor economice, sociale și culturale pentru toți,” a declarat Comitetul ONU.