Freedom House: ”# Free Them All”. O inițiativă internațională pentru deținuții politici și ideologici

Freedom House: ”# Free Them All”. O inițiativă internațională pentru deținuții politici și ideologici

O importantă inițiativă de factură democratică și civică, care include libertatea de exprimare și autodeterminare a individului este realizată de intențiile Freedom House. Se dorește obținerea unor garanții internaționale pentru deținuții politici sau cei încarcerați din motive ideologice. Inițiativa propune un cadru comun internațional pentru deținuții sau pentru persoanele persecutate în stare de libertate. Acestea sunt persecutate pentru convingerile lor democratice și/sau religioase.

Freedom House: ” Liderii autocrați văd aceste cerințe ca pe o amenințare la adresa puterii lor”

În mijlocul unei scăderi de-a lungul anilor a libertății globale, cererile publice pentru drepturile fundamentale și guvernanța responsabilă cresc tot mai urgent în întreaga lume. Liderii autocrați înrădăcinați recunosc aceste cerințe ca o amenințare la adresa puterii lor. Regimurile lor au intensificat eforturile pentru a aduce la tăcere apărătorii drepturilor omului și activiștii democrației. Prin această nouă inițiativă, Freedom House își propune să documenteze și să studieze cazurile miilor de activiști care au fost închiși sau lipsiți de libertate, și să pledeze pentru eliberarea lor imediată.

Tipurile de oameni vizate sunt numeroase și se găsesc în fiecare regiune a lumii. Acestea includ jurnaliști, lideri de protest antiguvernamentali, avocați pentru drepturile omului, artiști, politicieni de opoziție și avocați pentru drepturile femeilor. Dar, în cele din urmă, toți încearcă să efectueze schimbări democratice semnificative și să apere drepturile fundamentale ale omului.

Un număr nedefinit de persecutați și lipsiți libertate și drepturi democratice fundamentale pe mapamond

În represalii pentru eforturile lor, au fost arestați și condamnați pentru o multitudine de presupuse crime, inclusiv infracțiuni grave, cum ar fi subvertirea puterii de stat, subminarea securității naționale și implicarea în terorism. Odată aflați în arest, ei suferă frecvent tortura, dispariția forțată și lipsa îngrijirilor medicale. Chiar și după ce sunt eliberați din pedepse dure de închisoare sau din detenție fără acuzație, aceștia se pot confrunta cu restricții suplimentare la libertatea lor, cum ar fi interdicțiile de călătorie sau cerințele de a raporta în mod regulat autorităților, creșterea riscului de a fi rearestați. În acest ciclu sunt prinși numeroși avocați ai democrației și drepturilor omului, neputând să-și recupereze pe deplin libertatea.

Freedom House încearcă să evidențieze și să combată represiunea autoritară. Experiențele indivizilor profilați aici ilustrează presiunile și presiunile semnificative cu care se confruntă apărătorii drepturilor omului și activiștii prodemocrației în represalii pentru munca lor. Situați pe tot globul, acești artiști, jurnaliști și activiști reăiesc sau sunt deținuți adesea în condiții de închisoare îngrozitoare, condamnați sau reținuți cu puțină atenție, persecutați sau agresați, și incapabili să-și vadă reprezentanții legali sau cei dragi, informează Freedom House.

Acești indivizi reprezintă doar o parte din numeroșii apărători ai democrației și ai drepturilor omului din întreaga lume care suportă circumstanțe similare. Cartografierea dimensiunii și a domeniului de aplicare a acestor restricții și a poveștilor din spatele numerelor este esențială pentru responsabilizarea făptuitorilor și asigurarea eliberării necondiționate a tuturor activiștilor limitați. Libertatea lor personală, combinată cu sprijinul pe termen lung pentru cei care doresc să își continue democrația și munca în domeniul drepturilor omului, este la rândul său o necesitate dacă forțele democratice vor inversa tendințele recente și vor returna extinderea regulii autoritare.

Radu-Alin Balaj