Expert ONU: ”Tortura și relele tratamente se împletesc adesea cu intoleranța și discriminarea pe bază de religie sau credință”

Expert ONU: ”Tortura și relele tratamente se împletesc adesea cu intoleranța și discriminarea pe bază de religie sau credință”

GENEVA – Intersectarea dintre dreptul la libertatea religioasă sau de credință și interzicerea torturii și a altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, a fost limitată. Rămân totuși lacune semnificative și potențiale neexplorate ale unei înțelegeri mai profunde a modului în care ambele drepturi se intersectează și se sprijină reciproc, a declarat ieri un expert ONU.

Raportor special ONU: ” Mandatul meu primește numeroase comunicări cu privire la încălcări ale dreptului la libertatea de religie sau credință”

Expertul ONU a realizat un raport către cea de-a 58-a sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului. Raportorul special al ONU pentru libertatea religioasă sau de credință, explorează intersecțiile dintre dreptul la libertatea religioasă sau de credință și interzicerea torturii și a relelor tratamente.

“Mandatul meu primește numeroase comunicări cu privire la încălcări ale dreptului la libertatea de religie sau credință. Acestea par să atingă pragul de tortură și rele tratamente, a spus raportorul ONU, Ghanea. “În timp ce standardele internaționale care prevăd protecția acestor drepturi sunt clare, iar coerciția poate fi identificată ca legătura cheie dintre aceste drepturi, se observă că statele, instanțele și chiar persoanele care lucrează direct cu victimele nu au luat în considerare ambele drepturi în cazurile care ridică probleme și se suprapun. Această lipsă de atenție la afirmațiile victimelor le-au expus la abuzuri ulterioare”.

Expertul ONU s-a referit la forme de constrângere pe bază de religie sau credință. A enumerat coerciția prin politici și practici care generează marginalizare socioeconomică severă și discriminare sistemică cu impunitate. Ea a subliniat, de asemenea, lipsa de respect pentru ritualurile de înmormântare și profanarea cimitirelor și a locurilor de înmormântare. Acestea sunt exemple deosebit de insidioase de constrângere.

În cazurile de privare de libertate, Ghanea a susținut că cazurile de forme specifice de tortură sau rele tratamente sunt adaptate la religia sau credința deținuților. Ea subliniază necesitatea unei analize simultane a ambelor drepturi. Inclusiv a unei mai bune înțelegeri a pragurilor torturii și a altor forme de rele tratamente. Și, de asemenea, o înțelegere mai cuprinzătoare a obligațiilor pozitive și negative ale statului.

Expertul ONU spune că scopul final al raportului este de a onora victimele

“Scopul final al acestui raport este de a onora victimele unor astfel de încălcări. Putem face asta prin recomandarea unui cadru care să reducă la minimum șansele de încălcări repetate, a declarat Ghanea. “Sunt recunoscătoare pentru angajamentul generos al diferitelor părți interesate. Inclusiv al Raportorului special pentru tortură și al celor două organisme relevante din tratat, în elaborarea raportului. Aştept cu nerăbdare să continui să sprijin munca lor critică în această privinţă”, a afirmat ea.

“În cadrul lipsei îngrijorătoare de jurisprudență internațională cu privire la aceste subiecte, fac apel la toți cei implicați să își intensifice activitățile. Trebuie să găsim metode pentru a recunoaște și a aborda mai adecvat încălcările. Avem nevoie să dezvoltăm măsuri preventive eficiente și eliminarea impunității, a declarat Ghanea.

În declarația sa către Consiliul pentru Drepturile Omului, Raportoarea Specială a prezentat un rezumat al vizitei sale în Ungaria. Vizita a avut loc în octombrie 2024.

Radu-Alin Balaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *