UNESCO va conduce dialogul global asupra eticii în neurotehnologie
UNESCO a luat din nou atitudine. Domeniul neurotehnologiei este în mare măsură nereglementat. Situația poate amenința grav drepturile omului și libertățile fundamentale ale individului.
Neurotehnologia – supusă dialogului global
Statele membre ale Comitetului executiv al UNESCO au aprobat propunerea directorului general de a organiza un dialog global pentru a dezvolta un cadru etic pentru sectorul neurotehnologiei, aflat în expansiune, și în mare măsură nereglementat. Sectorul poate amenința drepturile omului și libertățile fundamentale. O primă conferință internațională va avea loc la sediul UNESCO pe 13 iulie 2023, anunță site-ul oficial al UNESCO.
” Neurotehnologia ar putea ajuta la rezolvarea multor probleme de sănătate. Dar ar putea, de asemenea, să acceseze și să manipuleze creierul oamenilor și să producă informații despre identitățile și emoțiile noastre. Ne-ar putea amenința drepturile asupra demnității umane, libertății de gândire și a vieții private. Este nevoie urgentă să stabilim un cadru etic comun la nivel internațional. Exact așa cum a făcut UNESCO pentru inteligența artificială ”, a spus Audrey Azoulay, directorul general UNESCO.
Conferința UNESCO – 13 iulie 2023
Conferința internațională a UNESCO va avea loc pe 13 iulie 2023. Ea va începe să exploreze imensul potențial al neurotehnologiei de soluționare a problemelor neurologice și a tulburărilor mentale. Se va încerca identificarea acțiunilor necesare pentru a aborda amenințările pe care le prezintă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Dialogul va implica înalți funcționari, factorii de decizie, organizațiile societății civile. Va implica mediul academic și reprezentanți ai sectorului privat din toate regiunile lumii.
Dialogul va fi, de asemenea, informat printr-un raport al Comitetului Internațional de Bioetică UNESCO ( IBC ) privind “ Probleme etice ale neurotehnologiei ”. Va fi prezentat și un studiu al organizației. Acesta propune dovezi pentru prima dată pe peisajul neurotehnologiei, inovații, actori cheie din întreaga lume și tendințe majore.
Scopul final al dialogului este de a promova o mai bună înțelegere a problemelor etice legate de guvernanța neurotehnologiei. Mai este avută în vedere informarea dezvoltării cadrului etic care va fi aprobat de 193 de state membre ale UNESCO. E similar modului în care organizația internațională a stabilit cadrele de etică globală asupra genomului uman ( 1997 ), date genetice umane ( 2003 ) și inteligența artificială ( 2021 ).
Standardul global UNESCO privind etica inteligenței artificiale a fost deosebit de eficient și oportun. Asta având în vedere cele mai recente evoluții legate de AI generativă, gradul de viață al tehnologiilor AI și riscurile pe care le prezintă pentru oameni, democrații și locuri de muncă. Convergența datelor neuronale și a inteligenței artificiale prezintă provocări deosebite.