NATO își modifică radical strategia. Este luat în calcul un conflict cu Rusia

NATO își modifică radical strategia. Este luat în calcul un conflict cu Rusia

NATO este principalul garant al libertății personale și al vieții democratice pe mapamond și în special în țările occidentale. În acest moment NATO ia în calcul un conflict cu Rusia și își ajustează drastic strategiile.

NATO va aproba la summitul său din luna iulie, de la Vilnius, mii de pagini de planuri militare secrete. Acestea vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece, cum va reacționa alianța la un eventual atac rusesc.

Schimbare fundamentală în optica NATO

Mișcarea semnifică o schimbare fundamentală în politica NATO. Alianța care nu a fost nevoită până acum să elaboreze planuri de apărare pe scară largă de zeci de ani. Chiar dacă a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak. Alianța a considerat că Rusia post-sovietică nu mai reprezentă o amenințare existențială. „Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru determină calendarul”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de top ai NATO, potrivit Reuters. „Trebuie să ne pregătim pentru un conflict care poate avea loc în orice moment”, a continuat el.

NATO va oferi, de asemenea, națiunilor membre îndrumări cu privire la modul în care-și pot îmbunătăți forțele și logistica. „Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie desfășurate, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aderarea Finlandei, luna trecută, a dublat granița NATO cu Rusia la aproximativ 2.500 km. Realitatea forțează la o abordare mai flexibilă a desfășurărilor decât în trecut.

Îmbunătățirea drastică a pregătirii va fi o sarcină uriașă


„Nu ne imaginăm un tip de război așa cum a fost Războiul Rece, în care forțele aliate ar fi lovite simultan cu atacuri pe scară largă din [partea țărilor din ] Pactul de la Varșovia”, a spus el. În același timp, internetul, dronele, armele hipersonice și un flux rapid de informații prezintă noi provocări.

„Vestea bună este că vorbim despre transparența câmpului de luptă. Cu toți sateliții, cu toate informațiile, putem vedea o criză în curs de maturizare”, a declarat generalul locotenent Hubert Cottereau, adjunctul șefului de stat major al SHAPE. „Pentru Ucraina, am avut toți indicatorii cu destul timp înainte”, a mai spus el, potrivit sursei citate.

Această transparență este unul dintre motivele pentru care NATO, contrar cerințelor statelor baltice, nu vede nicio nevoie imediată de a crește numărul de trupe în est.

„Cu cât adună mai multe trupe la graniță, este ca și cum ai avea un ciocan. La un moment dat, vrei să găsești un cui. Dacă rușii adună trupe la graniță, asta ne va face nervoși, dacă noi adunăm trupe la graniță, asta îi va face nervoși”, a avertizat Cottereau, conform sursei citate.

Va fi o sarcină uriașă îmbunătățirea drastică a pregătirii. NATO a fost de acord în 2022 să pună 300.000 de militari în alertă maximă, față de 40.000 în trecut.

„Suntem pregătiți să luptăm în seara asta. Știi, nu ești niciodată suficient de pregătit. Niciodată”, a spus Cottereau. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem”.

Radu-Alin Balaj